Wysłany: Śro 11:41, 15 Lip 2009 |
|
|
Weronika |
~~StaffUser~~ |
|
|
Dołączył: 12 Lip 2006 |
Posty: 754 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 1/5
|
Płeć: |
|
|
|
|
|
|
Alu , po tym, jak wg Twojego przepisu , rozpiescilam podniebienie mojej calej rodzinie - prosze Cie - zdradz nam wszystkim swoje kulinarne sekrety - pysznie , szybko , bez roboty
Bliny staly sie moja forma przekupstwa w rodzinie |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Śro 11:55, 15 Lip 2009 |
|
|
Justi |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 07 Gru 2005 |
Posty: 2533 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: Wawa Płeć: |
|
|
|
|
|
|
O super temacik
Ja prosiłabym również Kasię Wejherstaff o zdradzenie kilku przepisów na pyszności Bo nie raz miałam okazję skosztować |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Śro 11:56, 15 Lip 2009 |
|
|
Weronika |
~~StaffUser~~ |
|
|
Dołączył: 12 Lip 2006 |
Posty: 754 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 1/5
|
Płeć: |
|
|
|
|
|
|
to moze dla kazdej mistrzyni odrebny temacik ? Juz zakladam |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Śro 13:49, 15 Lip 2009 |
|
|
wejherstaff |
@Admin |
|
|
Dołączył: 05 Gru 2005 |
Posty: 9408 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: pomorskie Płeć: |
|
|
|
|
|
|
Justi napisał: | O super temacik
Ja prosiłabym również Kasię Wejherstaff o zdradzenie kilku przepisów na pyszności Bo nie raz miałam okazję skosztować |
teściowa mi przygotowywała
A tak powaznie to kuchnia nie jest tym co lubie najbardziej hihi ale jak trzeba, rzecz jasna ugotuję |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Śro 20:38, 15 Lip 2009 |
|
|
SWnŻ |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 02 Mar 2008 |
Posty: 2018 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
|
|
Weronika napisał: |
Bliny staly sie moja forma przekupstwa w rodzinie |
cieszę się, że smakowały
Bliny, to częste letnie danie na moim stole, zwłaszcza w upały
składniki (na 4 osoby - wychodzi ok. 15 szt)
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 duży kubek kefiru (1/2 l)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mąka
olej do smażenia
dodatki:
miękkie owoce (truskawki, jagody) - lekko rozgnieść z cukrem i wymieszać z gęstą śmietaną 12% (duży kubek) i wstawić do lodówki
wszystkie czynności można wykonać mikserem ręcznym - ubić całe jajka z cukrem, nie przerywając ubijania dodać kefir, proszek do pieczenia i tyle mąki aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Na dużą patelnię daję 3 porcje ciasta (3 bliny). Oleju na patelni ma być tyle co przy smażeniu placków ziemniaczanych.
Usmażone bliny wyłożyć warstwami na talerz przekładając je papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar oleju.
Podawać polane schłodzoną śmietaną z owocami.
W zimie do tak samo przygotowanego ciasta daję pokrojone w plasterki jabłka (5 szt), wymieszam wszytsko i smażę racuszki.
SMACZNEGO! |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Śro 20:55, 15 Lip 2009 |
|
|
SWnŻ |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 02 Mar 2008 |
Posty: 2018 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
|
|
skoro mamy sezon jagodowy, to polecam naleśniki
ciasto chyba każdy potrafi zrobić i usmażyć naleśniki. Moje proporcje to: 2 jajka, 2 szklanki mleka, 2 szklanki wody, sól i mąka.
Naleśniki po usmażeniu smaruję białym serkiem wymieszanym z odrobiną cukru (serek w dużych kubkach z Biedronki), na serek jagody i luźno zawijam. Pycha! |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Śro 20:58, 15 Lip 2009 |
|
|
anilla |
~ForumUser~ |
|
|
Dołączył: 21 Cze 2007 |
Posty: 300 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: śląsk |
|
|
|
|
|
|
od samego czytania cieknie ślinka;)
fajne się to fafikowe forum robi - takie jakieś ze smakiem |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Śro 22:51, 15 Lip 2009 |
|
|
Justi |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 07 Gru 2005 |
Posty: 2533 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: Wawa Płeć: |
|
|
|
|
|
|
Mniam chyba jutro wypróbuje przepis na bliny |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 8:14, 16 Lip 2009 |
|
|
SWnŻ |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 02 Mar 2008 |
Posty: 2018 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
|
|
Justi napisał: | Mniam chyba jutro wypróbuje przepis na bliny |
daj znać jak ci się udały i czy smakowały
Dzisiaj gotuję leczo z cukinii - tanio, szybko i... kolorowo
składniki:
kiełbasa, boczek lub parówki (co kto ma)
1 duża cebula
kilka pieczarek
2-3 papryki (ja daję każdą w innym kolorze)
3 duże pomidory
1 cukinia
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, owoce jałowca (niekoniecznie), ostra papryka
Czynności:
1. kiełbasę pokroić w plasterki a boczek w słupki i wrzucić na patelnię na tłuszcz (ja używam łyżki smalcu), lub od razu smażyć w rondlu.
2. cebulę obrać, przekroić wzdłuż na połowę i pokroić w półplasterki, dodać do smażącej się kiełbasy,
2a dodać pokrojone w plasterki pieczarki
3. Spażyć pomidory, obrać ze skórki, pokroić w ósemki i wrzucić do rondla
4. paprykę pokroić w paski i dodać
5. Cunikię obrać ze skóry, przekroić na pół i łyżeczką wyjąć środek, pokroić w niezbyt grubą kostkę - dodać do garnka
6. Dodać przyprawy i dusić ok. 10-15 min. aż cukinia stanie się szklista
Podawać z pieczywem. U mnie smakuje wszystkim, również "mięsożercom"
Smacznego |
|
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez SWnŻ dnia Czw 17:06, 16 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 8:38, 16 Lip 2009 |
|
|
martach |
~:Friends:~ |
|
|
Dołączył: 14 Lip 2006 |
Posty: 1202 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
|
|
To ja bym prosiła jeszcze o temat Marta: po prostu jedz. Tam będą serwowane już gotowe posiłki |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Czw 9:00, 16 Lip 2009 |
|
|
Vorph |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 19 Kwi 2006 |
Posty: 2264 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: Gostyń |
|
|
|
|
|
|
hahahaha, obżartuch!
Bliny muszę wypróbować, póki sezon na miękkie owoce. Mhmmm, już czuję, że mi będą smakować
Leczo z cukini już kiedyś robiłam. Ja jeszcze dodaję groszek konserwowy, ale to dlatego, że uwielbiam groszek, nie jest to konieczny składnik |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Czw 12:55, 16 Lip 2009 |
|
|
Smile of red Witch |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 28 Sie 2008 |
Posty: 995 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: Grójec/Newbridge Płeć: |
|
|
|
|
|
|
Bliny będę testować jutro Mam nadzieję, że wyjdą Czekam na więcej przepisów |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Czw 17:04, 16 Lip 2009 |
|
|
SWnŻ |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 02 Mar 2008 |
Posty: 2018 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
|
|
Vorph napisał: |
Leczo z cukini już kiedyś robiłam. Ja jeszcze dodaję groszek konserwowy, ale to dlatego, że uwielbiam groszek, nie jest to konieczny składnik |
u mnie groszek kłuje niektórych w zęby, ale dzisiaj do leczo dałam kilka pieczarek - poszedł cały gar (a myślałam, że ugotowałam na 2 dni |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Czw 17:25, 16 Lip 2009 |
|
|
marley24 |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 09 Mar 2009 |
Posty: 1346 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: Irlandia - zielona wyspa :) Płeć: |
|
|
|
|
|
|
mmmmmmniami !! ale torturujecie tymi przepisami!! slinka cieknie |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Czw 17:27, 16 Lip 2009 |
|
|
agneta |
#MoOd |
|
|
Dołączył: 28 Kwi 2008 |
Posty: 6019 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: Bychawa |
|
|
|
|
|
|
piszcie, piszcie - ja będę spisywać...może w końcu mi się coś uda upichcić |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Forum Strona Główna -> OFF TOPIC |
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 3
Idź do strony 1, 2, 3 Następny
|
|
|
|