|
|
|
Wysłany: Nie 10:18, 07 Sie 2011 |
|
|
SWnŻ |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 02 Mar 2008 |
Posty: 2018 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
|
|
ponieważ mamy sezon ogórkowy to może sałatka z ogórków
u mnie to numer 1 w zimie do drugiego dania, ale również do kanapek z wędliną robi się szybko i jeść można już po wystudzeniu dlatego, jeśli ktoś nie chce ryzykować, niech na próbę zrobi jeden słoiczek
składniki:
5 kg ogórków gruntowych (nie za dużych)
1 kg cebuli
sól, pieprz, ocet, olej
wykonanie:
Ogórki umyć i razem ze skórką pokroić w plasterki (końcówki udrzucić).
Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do ogórków. Posolić (na tę ilość daję dwie pełne łyżki soli) i mocno popieprzyć (cała torebka zmielonego pieprzu). Wymieszać i odstawić na co najmniej godzinę. Po tym czasie jeszcze raz wymieszać i sprawdzić smak - jeśli za mało słone, to dosolić, jeśli za dużo to lekko odcisnąć wodę i odlać (ma być wyraźny słony smak jak przy mizerii).
Sałatkę przełożyć do słoiczków (takich po dżemie), dodać do każdego łyżkę octu i łyżkę oleju. Dolać przegotowanej wody aby cała sałatka była zanurzona w zalewie. Słoiczki zakręcić i pasteryzować 10 min.
Po wystudzeniu sałatka gotowa do spożycia.
Ogórki w sałatce są chrupiące nawet po rocznym przechowywaniu
Jak pisałam wcześniej można na próbę zrobić sobie z 2-3 ogórków i 1/2 małej cebuli do jednego słoiczka...
SMACZNEGO!
Do ADMINA - proszę o zmianę tytułu wątku na jakiś kucharski |
|
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez SWnŻ dnia Nie 10:21, 07 Sie 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|