SWnŻ |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 02 Mar 2008 |
Posty: 2018 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
|
|
troszkę się schłodziło, poza tym jest sobota, więc czas na upieczenie czegoś słodkiego. W moim piekarniku piecze się właśnie
ciasto z borówkami pod pierzynką
składniki:
ciasto
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny (używam Kasi)
1/2 kostki masła
4 żółtka
1 kubek gęstej śmietany 18%
borówki amerykańskie - jeżeli ktoś musi kupić, to 2 opakowania
kasza manna
pierzynka
białka z 4 jajek
3/4 szklanki cukru
Wykonanie
ponieważ bardzo nie lubię wyciągać stolnicy i potem sprzątać, to ciasto wykonuję w dużym garnku
1. połączyć mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia
2. dodać schłodzoną margarynę i masło i w miarę możliwości posiekać z mąką
3. dodać żółtka i śmietanę i wyrobić ciasto ręką do zlepienia się składników
4. włożyć ciasto do lodówki
5. posmarować blaszkę masłem i wyłożyć papierem do pieczenia - ja używam blaszki 25cm x 40 cm (proporcje są na dość dużą blaszkę)
6. ubić białka (mikserem) i pod koniec nie przerywając ubijania dodać cukier
7. Wyłożyć ciasto na blaszkę, rozgnieść ręką lub rozwałkować (ja używam do tego celu szklanki), formując niewielki brzeg
8. Wysypać na ciasto warstwę borówek i posypać je kaszą manną (kasza manna wchłonie wydzielający się sok)
9. Przykryć borówki pierzynką z białek
10. piec 0k. 45 min. w temp. 175 C |
|