Forum Strona Główna -> OFF TOPIC -> Domowa kawiarenka Marty ;)
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Domowa kawiarenka Marty ;)
PostWysłany: Śro 22:26, 17 Lut 2010
Vorph
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 19 Kwi 2006
Posty: 2264
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gostyń





No dobra, to osłodzę Wam trochę życie. A raczej podam przepis, jak je można osłodzić Mruga

"Kubuś"

Potrzebne będą:
- 1l Kubusia (smak dowolny, co kto lubi)
- 2 budynie śmietankowe bez cukru + 4 łyżki cukru
- 500ml śmietanki kremówki (najlepiej 36%) + 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- gotowy spód biszkoptowy

Sposób przygotowania:
Gotujemy budyń na Kubusiu wg przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu wylewamy go na biszkopt.
Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości wody około 30 minut. Gdy spędznieje, podgrzewamy ją do rozpuszczenia się.
Śmietanę ubijamy razem z cukrem. Na samym końcu dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę i wylewamy na wcześniej przestudzoną masę z Kubusia.
Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowy.

Smacznego! Wesoly

P.S. Niebawem nowe przepisy.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 22:32, 17 Lut 2010
agneta
#MoOd
 
Dołączył: 28 Kwi 2008
Posty: 6019
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bychawa





jadłam - jadłam
mogę potwierdzić, że PYSZOTA (jak to moja córa mówi) Mruga


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 23:12, 17 Lut 2010
Katarzyna Zygas
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 18 Maj 2007
Posty: 4374
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: warmińsko-mazurskie





musi być na prawdę pyszne WesolyWesoly


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 23:24, 17 Lut 2010
Olcia
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 27 Lut 2008
Posty: 1251
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn
Płeć: ONA





Ojj tak - ja również potwierdzam, że te ciasto jest pyszne! Czekam na więcej Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 23:40, 17 Lut 2010
martach
~:Friends:~
 
Dołączył: 14 Lip 2006
Posty: 1202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5





Jaaaadłam, pycha Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 0:19, 18 Lut 2010
Safi&eldo
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 809
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tychy
Płeć: ONA





a macie fotki hehehe


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 9:01, 18 Lut 2010
Rudolfina
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 29 Sie 2008
Posty: 1271
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: ONA





to samo chciałam napisać ja jem oczami prosze o fotki


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 10:58, 18 Lut 2010
wejherstaff
@Admin
 
Dołączył: 05 Gru 2005
Posty: 9408
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pomorskie
Płeć: ONA





Marta zrobi ciacho i zrobi fotke to wstawi Mruga


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 12:07, 18 Lut 2010
Vorph
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 19 Kwi 2006
Posty: 2264
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gostyń





haha, no jak na złość nie mam żadnego zdjęcia "Kubusia". Ale obiecuję, że jak będę robić placek, to pstryknę foto Mruga
Albo dziewczyny, zapraszam na degustację


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 16:33, 23 Cze 2010
Vorph
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 19 Kwi 2006
Posty: 2264
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gostyń





Dzisiaj Dzień Ojca Wesoly
Każdy tata ucieszy się, jeśli przygotujemy coś słodkiego specjalnie na tą okazję.

Dla wszystkich zapracowanych przepis na szybkie, ale bardzo smaczne:

"Ciasteczka francuskie"

Potrzebne będą:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (chyba, że ktoś woli zrobić, ale to trzeba zarezerwować sobie 5h)
- 1 puszka koktajlu owocowego (lub inne owoce z puszki bądź świeże)
- 1 jajko
- brązowy cukier do posypania

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty wielkości 10cmx10cm.
Na brzegu kładziemy owoce. Jeśli użyliśmy owoców z puszki, to wcześniej musimy je dobrze odcedzić.
Składamy je w trójkąty i boki dobrze zlepiamy. Możemy także zrobić z nich sakiewki.
Ciastka układamy na blaszce i smarujemy rozmąconym żółtkiem. Wierzch posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy w temperaturze 220^C przez 15-18 minut.

Proste, ale baaardzo smaczne!

Smacznego! Wesoly



Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 13:55, 25 Cze 2010
Justi
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 07 Gru 2005
Posty: 2533
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wawa
Płeć: ONA





No no ale mi ślinka pociekła
Chyba wykorzystam przepis na Kubusia na jutrzejszy kinder bal u mnie hehehe


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 14:38, 25 Cze 2010
Ola i Hira
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 12 Cze 2009
Posty: 2371
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Płock
Płeć: ONA





Huhu! Ten Kubuś smakowicie brzmi, a ciasteczka francuskie. mniam mniam!! namawiam mamę i jutro robimy!!


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 20:17, 25 Cze 2010
Vorph
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 19 Kwi 2006
Posty: 2264
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gostyń





'Kubuś' robi furorę zawsze i wszędzie, i bardzo mnie to cieszy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 20:32, 25 Cze 2010
wejherstaff
@Admin
 
Dołączył: 05 Gru 2005
Posty: 9408
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pomorskie
Płeć: ONA





Noo mi tak juz slinka leci od 23 Mruga i chyba jutro Darię do kuchni zagonie do ciast Mruga bo ja nie mam ręki do robienia słodkości


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 18:26, 08 Lip 2010
Vorph
~~StaffBullUser~~
 
Dołączył: 19 Kwi 2006
Posty: 2264
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gostyń





Sezon porzeczkowy oficjalnie uważam za otwarty
Uwielbiam porzeczki (jak wszystkie inne owoce) za ich naturalną kwaskowość, która cudnie współgra ze słodkimi deserami i ciastami.

"Tarta porzeczkowa"

Potrzebne będą:
- 200g mąki
- 60g cukru pudru
- 2 żółtka
- śmietanka 36%
- 125g masła
- 250g serka Mascarpone
- 100g białek czekolady
- 100g porzeczek

Sposób przygotowania:
Robimy ciasto z mąki, cukru pudru, żółtek, masła i jednej łyżki śmietanki. Ugniatamy, formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i chłodzimy conajmniej godzinę.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy i wkładamy na formę do tarty wcześniej posmarowaną masłem i opruszoną bułką tartą.
Ciasto pieczemy obciążone (najlepiej grochem) przez 15 minut w 200^, następnie należy zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10 minut.
Pozostawiamy do wystudzenia.

Czekoladę z dwoma łyżkami śmietanki rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
100ml śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy serek Mascarpone. Łączymy z połową ostudzonej czekolady.

Na ciasto wykładamy masę serową. Następnie układamy owoce (wcześniej wymyte i obrane z szypułek).
Wierzch dekorujemy pozostałą rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego!



Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Domowa kawiarenka Marty ;)
Forum Strona Główna -> OFF TOPIC
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin