|
| Domowa kawiarenka Marty ;) |
|
|
Wysłany: Śro 22:26, 17 Lut 2010 |
|
|
Vorph |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 19 Kwi 2006 |
Posty: 2264 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: Gostyń |
|
|
|
|
|
|
No dobra, to osłodzę Wam trochę życie. A raczej podam przepis, jak je można osłodzić
"Kubuś"
Potrzebne będą:
- 1l Kubusia (smak dowolny, co kto lubi)
- 2 budynie śmietankowe bez cukru + 4 łyżki cukru
- 500ml śmietanki kremówki (najlepiej 36%) + 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- gotowy spód biszkoptowy
Sposób przygotowania:
Gotujemy budyń na Kubusiu wg przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu wylewamy go na biszkopt.
Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości wody około 30 minut. Gdy spędznieje, podgrzewamy ją do rozpuszczenia się.
Śmietanę ubijamy razem z cukrem. Na samym końcu dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę i wylewamy na wcześniej przestudzoną masę z Kubusia.
Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowy.
Smacznego!
P.S. Niebawem nowe przepisy. |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Śro 22:32, 17 Lut 2010 |
|
|
agneta |
#MoOd |
|
|
Dołączył: 28 Kwi 2008 |
Posty: 6019 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: Bychawa |
|
|
|
|
|
|
jadłam - jadłam
mogę potwierdzić, że PYSZOTA (jak to moja córa mówi) |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Śro 23:12, 17 Lut 2010 |
|
|
Katarzyna Zygas |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 18 Maj 2007 |
Posty: 4374 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: warmińsko-mazurskie |
|
|
|
|
|
|
musi być na prawdę pyszne |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Śro 23:24, 17 Lut 2010 |
|
|
Olcia |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 27 Lut 2008 |
Posty: 1251 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: Olsztyn Płeć: |
|
|
|
|
|
|
Ojj tak - ja również potwierdzam, że te ciasto jest pyszne! Czekam na więcej |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Śro 23:40, 17 Lut 2010 |
|
|
martach |
~:Friends:~ |
|
|
Dołączył: 14 Lip 2006 |
Posty: 1202 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
|
|
Jaaaadłam, pycha |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Czw 0:19, 18 Lut 2010 |
|
|
Safi&eldo |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 13 Paź 2007 |
Posty: 809 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: Tychy Płeć: |
|
|
|
|
|
|
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Czw 9:01, 18 Lut 2010 |
|
|
Rudolfina |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 29 Sie 2008 |
Posty: 1271 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Płeć: |
|
|
|
|
|
|
to samo chciałam napisać ja jem oczami prosze o fotki |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Czw 10:58, 18 Lut 2010 |
|
|
wejherstaff |
@Admin |
|
|
Dołączył: 05 Gru 2005 |
Posty: 9408 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: pomorskie Płeć: |
|
|
|
|
|
|
Marta zrobi ciacho i zrobi fotke to wstawi |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Czw 12:07, 18 Lut 2010 |
|
|
Vorph |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 19 Kwi 2006 |
Posty: 2264 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: Gostyń |
|
|
|
|
|
|
haha, no jak na złość nie mam żadnego zdjęcia "Kubusia". Ale obiecuję, że jak będę robić placek, to pstryknę foto
Albo dziewczyny, zapraszam na degustację |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Śro 16:33, 23 Cze 2010 |
|
|
Vorph |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 19 Kwi 2006 |
Posty: 2264 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: Gostyń |
|
|
|
|
|
|
Dzisiaj Dzień Ojca
Każdy tata ucieszy się, jeśli przygotujemy coś słodkiego specjalnie na tą okazję.
Dla wszystkich zapracowanych przepis na szybkie, ale bardzo smaczne:
"Ciasteczka francuskie"
Potrzebne będą:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (chyba, że ktoś woli zrobić, ale to trzeba zarezerwować sobie 5h)
- 1 puszka koktajlu owocowego (lub inne owoce z puszki bądź świeże)
- 1 jajko
- brązowy cukier do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty wielkości 10cmx10cm.
Na brzegu kładziemy owoce. Jeśli użyliśmy owoców z puszki, to wcześniej musimy je dobrze odcedzić.
Składamy je w trójkąty i boki dobrze zlepiamy. Możemy także zrobić z nich sakiewki.
Ciastka układamy na blaszce i smarujemy rozmąconym żółtkiem. Wierzch posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy w temperaturze 220^C przez 15-18 minut.
Proste, ale baaardzo smaczne!
Smacznego!
|
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 13:55, 25 Cze 2010 |
|
|
Justi |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 07 Gru 2005 |
Posty: 2533 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: Wawa Płeć: |
|
|
|
|
|
|
No no ale mi ślinka pociekła
Chyba wykorzystam przepis na Kubusia na jutrzejszy kinder bal u mnie hehehe |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Pią 14:38, 25 Cze 2010 |
|
|
Ola i Hira |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 12 Cze 2009 |
Posty: 2371 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: Płock Płeć: |
|
|
|
|
|
|
Huhu! Ten Kubuś smakowicie brzmi, a ciasteczka francuskie. mniam mniam!! namawiam mamę i jutro robimy!! |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Pią 20:17, 25 Cze 2010 |
|
|
Vorph |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 19 Kwi 2006 |
Posty: 2264 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: Gostyń |
|
|
|
|
|
|
'Kubuś' robi furorę zawsze i wszędzie, i bardzo mnie to cieszy |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
Wysłany: Pią 20:32, 25 Cze 2010 |
|
|
wejherstaff |
@Admin |
|
|
Dołączył: 05 Gru 2005 |
Posty: 9408 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: pomorskie Płeć: |
|
|
|
|
|
|
Noo mi tak juz slinka leci od 23 i chyba jutro Darię do kuchni zagonie do ciast bo ja nie mam ręki do robienia słodkości |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 18:26, 08 Lip 2010 |
|
|
Vorph |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 19 Kwi 2006 |
Posty: 2264 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: Gostyń |
|
|
|
|
|
|
Sezon porzeczkowy oficjalnie uważam za otwarty
Uwielbiam porzeczki (jak wszystkie inne owoce) za ich naturalną kwaskowość, która cudnie współgra ze słodkimi deserami i ciastami.
"Tarta porzeczkowa"
Potrzebne będą:
- 200g mąki
- 60g cukru pudru
- 2 żółtka
- śmietanka 36%
- 125g masła
- 250g serka Mascarpone
- 100g białek czekolady
- 100g porzeczek
Sposób przygotowania:
Robimy ciasto z mąki, cukru pudru, żółtek, masła i jednej łyżki śmietanki. Ugniatamy, formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i chłodzimy conajmniej godzinę.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy i wkładamy na formę do tarty wcześniej posmarowaną masłem i opruszoną bułką tartą.
Ciasto pieczemy obciążone (najlepiej grochem) przez 15 minut w 200^, następnie należy zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10 minut.
Pozostawiamy do wystudzenia.
Czekoladę z dwoma łyżkami śmietanki rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
100ml śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy serek Mascarpone. Łączymy z połową ostudzonej czekolady.
Na ciasto wykładamy masę serową. Następnie układamy owoce (wcześniej wymyte i obrane z szypułek).
Wierzch dekorujemy pozostałą rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
|
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
Forum Strona Główna -> OFF TOPIC |
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
|
|
|
|