Vectra |
~~StaffBullUser~~ |
|
|
Dołączył: 15 Wrz 2006 |
Posty: 4148 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 29 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: Stare Babice Płeć: |
|
|
|
|
|
|
to zapytaj , chętnie też się dowiem ... u mnie Emila , Rekin , Klementyna i Franek - jedzą to samo ... Klementyna czarna jak smoła , Emila czerwona jak cegła .. Kaszanki jak to kaszanki i do tego ze smalcem
Marysia jest na innej karmie , królewna ma swoje wymagania no ale Ajda żre to samo , a ona jasna i nie ciemnieje ...
Stąd moja hipoteza - że do tego potrzebne i geny .. Marysia swego czasu dostawała beta karoten , jak i cynk i algi ... prążki miała w kolorze RED ... Ajda przy tym samym zestawie - bez zmian ... dla niewtajemniczonych , Ajda to CAO błękitno płowe
w googlach piszą tak :
Kukurydza zawiera barwnik zwany zeaksantyną,
zeaksantyna, obok powszechnie znanego beta-karotenu, będącego prowitaminą A, należą do związków zwanych karotenoidami. Karotenoidy - to naturalne, rozpuszczalne w tłuszczach barwniki roślinne, których obecność w organizmie człowieka jest całkowicie uzależniona od ich spożycia. Nie posiadamy bowiem zdolności ich samodzielnego wytwarzania.
W przyrodzie najbardziej rozpowszechnionym barwnikiem jest luteina, żółty barwnik należący do karotenoidów, będący pochodną ß-karotenu. Jest on najbardziej widoczny jesienią, bo nadaje liściom żółty kolor. Zeaksantyna również występuje powszechnie w naturze i stanowi niemal 30 proc. barwników w kukurydzy i glutenie kukurydzianym. W tych materiałach paszowych znajduje się jeszcze kryptoksantyna i zeinoksantyna, w ilościach odpowiednio 10 proc. i 5 proc. |
|